Witaminy dzielą się na rozpuszczalne w tłuszczach i w wodzie. Do pierwszej grupy należą witaminy A, D, E i K. Substancje te magazynowane są w organizmie. Witaminy z grupy B i witamina C rozpuszczalne są w wodzie i w ten sposób wchłaniane do tkanek. Ich nadmiar wydalany jest z organizmu wraz z moczem.
Minerały to pierwiastki nieorganiczne obecne w glebie i w wodzie. Niektóre z nich potrzebne są organizmowi w śladowych ilościach np. jod, miedź czy cynk. Z kolei zapotrzebowanie na potas, wapń, magnez, fosfor czy sód jest znacznie większe.
Chociaż zapotrzebowanie na minerały i witaminy jest minimalne, odgrywają one niezwykle ważną rolę w organizmie. Niedobór niektórych z nich powoduje poważne choroby, których skutki możesz odczuwać przez całe życie:
Z kolei dostarczanie zalecanych ilości konkretnych witamin przynosi liczne korzyści dla zdrowia i ogólnego samopoczucia. Wśród nich można wymienić:
Dieta bogata w owoce, warzywa, pełne ziarna, proteiny i zdrowe tłuszcze powinna w pełni zaspokajać potrzeby każdego organizmu. Jednak do odpowiedniego komponowania posiłków zgodnie z normami zapotrzebowania potrzeba solidnej dawki wiedzy o żywieniu. Jeżeli nie masz czasu na edukację w tym temacie, warto stosować suplementy. Jednak pamiętaj, że nadmiar witamin lub minerałów może być tak samo szkodliwy jak ich niedobory.