
Czym są witaminy i minerały?
Witaminy dzielą się na rozpuszczalne w tłuszczach i w wodzie. Do pierwszej grupy należą witaminy A, D, E i K. Substancje te magazynowane są w organizmie. Witaminy z grupy B i witamina C rozpuszczalne są w wodzie i w ten sposób wchłaniane do tkanek. Ich nadmiar wydalany jest z organizmu wraz z moczem.
Minerały to pierwiastki nieorganiczne obecne w glebie i w wodzie. Niektóre z nich potrzebne są organizmowi w śladowych ilościach np. jod, miedź czy cynk. Z kolei zapotrzebowanie na potas, wapń, magnez, fosfor czy sód jest znacznie większe.
Rola witamin i minerałów w organizmie
Chociaż zapotrzebowanie na minerały i witaminy jest minimalne, odgrywają one niezwykle ważną rolę w organizmie. Niedobór niektórych z nich powoduje poważne choroby, których skutki możesz odczuwać przez całe życie:
- szkorbut – braki w witaminie C objawiają się krwawieniami z dziąseł, apatią i bólami stawów
- ślepota – w krajach rozwijających się poważnym problemem jest ślepota wynikająca z niedoboru witaminy A
- krzywica – występuje głównie u dzieci, które nie spożywają wystarczających ilości witaminy D; objawia się słabością kości, która prowadzi do deformacji szkieletu
Z kolei dostarczanie zalecanych ilości konkretnych witamin przynosi liczne korzyści dla zdrowia i ogólnego samopoczucia. Wśród nich można wymienić:
- mocne kości – połączenie wapnia, magnezu, fosforu oraz witamin D i K czyni kości odpornymi na złamania
- zapobieganie wadom płodu – kobiety w ciąży suplementują kwas foliowy, ponieważ zapobiega on wadom wrodzonym mózgu i kręgosłupa u dziecka
- zdrowe zęby – fluor wspomaga tworzenie i regenerację kości oraz przeciwdziała ubytkom w zębach
Dieta bogata w owoce, warzywa, pełne ziarna, proteiny i zdrowe tłuszcze powinna w pełni zaspokajać potrzeby każdego organizmu. Jednak do odpowiedniego komponowania posiłków zgodnie z normami zapotrzebowania potrzeba solidnej dawki wiedzy o żywieniu. Jeżeli nie masz czasu na edukację w tym temacie, warto stosować suplementy. Jednak pamiętaj, że nadmiar witamin lub minerałów może być tak samo szkodliwy jak ich niedobory.